DR. FEICKERT ANALOGUE
1964 yılında Almanya’da doğan Chris Feickert, lise çağlarında ‘helicobacter vinyl’ adını verdiği bir Hi-Fi virüsü kapar. Üniversitede kimya eğitimi alan Dr. Feickert, bitirme tezini ise fiziksel kimya üzerine sunar. Doktora tezini sıvıların yapısı üzerine hazırlayan Dr. Feickert, bilimsel manada gelecekte üreteceği muhteşem pikaplar için adeta alt yapı çalışmaları yapmaktadır.
1996 yılında kurduğu küçük şirketinde ilk üç yıl dijital ekipmanların neden analog cihazlardan daha kötü ses verdikleri konuları üzerinde çalışır. 1999 yılında analog cihazlar konusunda oldukça yol alır, 2004 yılında ise kendi analog cihazlarının dizaynları üzerinde çalışmaya başlar.
İnsanoğlunun ses ve müziği depolama fikri ile birlikte, mucitler elektromanyetik cihazlara odaklanmaya başlarlar. Edison’un ilk gramofonundan bu yana prensip hep aynıdır; yivlerin içine depolanan akustik enerji pikap iğnesi tarafından üretilen elektrik sayesinde okunarak tekrar bilgiye dönüştürülür. 1950’lere dek; balmumundan plağın materyali olan shellac’a pek çok malzeme denenir ve nihayet günümüz seri plak üretimi başlar. Bundan sonra; akustik bilgiyi, yüksek detayda titizlikle depolayabilme konusu gündemdedir ve buna High Fidelity denir. High Fidelity aynı zamanda streofonik kayıtların doğuş tarihidir.
1950’lerin ortalarında ise High Fidelity, bugün bile hayret veren mükemmelik seviyesine neredeyse yaklaşır. İlk sterofonik kayıtların mükemmelliğe nasıl ulaştıkları bilinmemekle birlikte en takdir edilen kayıtları yapan iki kuruluş “Mercury Living Presence” ya da “RCA LSC/LPC” altın harflerle tarihe isimlerini yazdırırlar. O zamanlar evlerde kullanılan ekipmanlarının kalitesi, stüdyo ekipmanlarına kıyasla bir takım eksiklere sahipti. Evlerde kullanılan cihazların, stüdyo ekipmanlarının High Fidelity seviyelerine ulaşmaları ise oldukça zaman almıştı… Ancak yaklaşık 20 yıl sonra 1970’lerde bir devrim yaşanır, plak üreticilerinin altın çağında Alman DUAL firması her ay binlerce plak satmaya başlar. Ve ardından CD ortaya çıkar ve hikayenin geri kalanı zaten pek çoklarımız tarafından bilinmektedir.
Günümüzde ünlü markaların pek çoğu ve ürünleri marketten yok olmalarına rağmen, LP niş ürünler sınıfına dahil olup, hiç kimsenin beklemediği şekilde yeniden revaç bulmaya başladı. Herşeye rağmen bu firmalar için endişelenecek bir durum görülmemekte, çünkü analog kayıtların sunduğu hissiyat ve detayı, dijital kayıtlara tercih eden gurme kitlesinin her geçen gün sayıları artmakta…
Dr. Feickert’in müzik sevgisi –özellikle analog röprodüksiyonlara olan özel ilgisi ile ürettiği pikapları, müziğin her detayını kulaklarımıza ulaştırıyor.